Hoe leg je iets uit, als je het alleen maar snapt wanneer je het ziet en beleeft?

Afgelopen zaterdag brachten Diana en ik een bezoek aan Ria en Jan in Heerenveen. Na De Ronde Tafel Lanaken de derde grootste gulle gever aan de crowdfunding campagne ‘Krachtig Anders’. Ik wist al wel dat Ria werkt aan een project rondom pesten, maar waar wij in terecht kwamen, was veel meer dan een project.

Het is een persoonlijk verhaal, het is theater, het is voor volwassenen, het is voor kinderen, het zit vol symboliek en levenslessen, het is een sprookje, het is een verwerkingsproces, het is een verhaal, het is beeldend, het is creatief, het is ontzettend veel werk (reeds zeven jaar), het is humoristisch, het is muziek, het is tentoonstelling waardig, het is filmisch, het is een boek, het is een vertelling, het is fantastisch, het is technisch, het is hartverwarmend, het is toegewijd, het is…. Ik weet niet hoe ik het beter kan verwoorden.

We worden aller hartelijkst ontvangen door Ria en Jan. En als we de woonkamer binnenstappen, stappen we in de wondere wereld van Feathers & Dragons.

De ene na de andere installatie, aan alle kanten geflankeerd door Ria haar handgemaakte vogels en draken. De ene nog creatiever of uitbundiger dan de ander. Wij waren totaal van onze sokken geblazen door al dit moois en creatiefs. We kregen bij de koffie met gebak, min of meer rustig de tijd om deze wereld tot ons door te laten dringen. Ria las en zong delen uit het boek voor. In eenvoudige taal geschreven en heerlijk om je fantasie in mee te laten voeren.

Na het eten, Jan had heerlijk voor ons gekookt, bleek dat we nog niet alles hadden gezien. Ria liet ons nog een drietal textielboeken zien. Boeken met dierentekeningen en bijbehorende teksten, geschreven door Ria. Prachtig, die kwetsbaarheid en fragiliteit van de vormgeving. Elke bladzijde is belegd met tule en vervolgens doorgestikt met de naaimachine. De teksten daarentegen zijn zeer krachtig. Korte teksten om voor het slapen gaan te lezen.

Met al die indrukken in onze rugzak waren wij helemaal vergeten om een leuke foto te maken. Maar Ria en Jan wilden ons graag nog een foto nasturen.

29527485_984341778388620_1051273796_o

Voor meer informatie over Feathers & Dragons bezoek je de website.

Misschien heb jij ideeën hoe je Ria verder kunt helpen met haar grootste droom; anderen inspireren om een negatief verleden, in welke vorm dan ook, om te vormen naar een betere toekomst. Samen met die droom zou ze het liefst een permanente tentoonstellingsruimte vullen waar het sprookje verteld en beleefd kan worden. En natuurlijk moet dat verhaal uitgebracht worden in een boek. Net als haar persoonlijke verhaal.

Wij kijken terug op een bijzondere en inspirerende tijd in Heerenveen, met dank aan Ria en Jan voor de gastvrijheid.

Eén reactie op “Hoe leg je iets uit, als je het alleen maar snapt wanneer je het ziet en beleeft?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: